Sunday 21 August 2016

Бројанице и Исусова молитва

Први текст који сам написао а који је био негде објављен био је текст из наслова. Написан је давне 2002.-ге године у Вршцу током редовног служења војног рока. Објављен је у ВОЗ-у (војнички забавник) марта 2002.-ге године у броју 26. Као студент Богословског факултета СПЦ  био сам замољен од стране једног од уредника ВОЗ-а Зденка Лаутера да напишем текст за "духовну радионицу" јер се у то време јављало све веће интересовање за бројанице. Текст преносим у целости.
У Србију, бројанице су дошле са свете Горе Атоске. Уско су повезане са Исихазмом и Светом Гором. У Хиландару српски монаси су "држали правило" сталне молитвене будности изговарањем Исусове молитве. Ово правило светогорских тиховатеља, остало је неизмењено до данашњих дана, па је зато и последњи српски монах на Спасовој води (отац Георгије Витековић - наш савременик) свој духовни живот ујашњавао сталним изговарањем Исусове молитве која гласи: "Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешнога (грешну)".
Светогорски монаси, посебно пустиножитељи, данас служе правило Исусове молитве уместо полуноћнице, јутрења и првог часа. Монах тад изврши 33 пута ("изброји" (изговори Исусову молитву)) над 100 куглица/чворова колико има једна велика бројаница. Дакле изговори 3300 пута Исусову молитву.
Број куглица (или "чотки" како их зову руски монаси) у бројаници, као и број пуних кругова целокупне бројанице, уз изговарање Исусове молитве, одређује духовни старац (духовник).
Код бројаница од 100 чотки молитвено правило се врши на следећи начин: за првих 25 чотки обавља се метанија до земље за сваку чотку посебно када се изговори Исусова молитва, за других 25 врши се мала метанија за сваку чотку посебно када се изговори Исусова молитва, онда се за следећих 25 чотки врши осењавање крсним знаком са сваку чотку посебно када се изговара Исусова молитва; за последњих 25 чворова бројанице Исусова молитва је умна и без крштења - онда цео круг на исти начин и то 33 пута!
војник инструктор Х.М.

No comments:

Post a Comment

How to block Viber ads on DD-WRT router

Rakuten Viber introduced commercials in newer verions of their app so users became products. Often , ads are displayed aggressively a...